Alina Cristea

4m² - Gent4M2 project filiaal Gent: Alina Cristea

"you built a city, all in your head"

zaterdag 8 juni t/m zaterdag 6 juli

Alina Cristea (geboren 1989 in Boekarest, woont en werkt in Brussel en Boekarest) heeft een brede focus in haar kunstpraktijk, waarin (analoge) fotografie, video en tekst evenwaardige elementen zijn. Ze studeerde fotografie en culturele studies in Antwerpen, Praag, Brussel en Leuven. In 2023 legde ze de laatste hand aan een doctoraat in de kunsten aan de KU Leuven en LUCA School of Arts in Brussel.

Voor haar 4M2 project maakt Alina een visuele presentatie van de verschillende delen in haar onderzoeksproject 'Bucharest. The City with One Inhabitant. The City-Me'.

Fotografie en tekst

Het werk van Aline komt voort uit enerzijds haar interesse in de wederzijdse beïnvloeding van fotografie en literatuur, waarbij beide gelijkwaardig aan elkaar zijn. Anderzijds richt ze zich op de vertaling van een gevoel, van een persoonlijk, innerlijk proces, naar een universele weergave daarvan in (bewegend) beeld en (gesproken) tekst.

Alina ontwikkelt haar werken over een lange periode. Sinds meerdere jaren al richtte ze haar blik op de stedelijke context, met name op haar geboortestad Boekarest. Ze bedenkt een methodologie om foto's in de stad te nemen, zoekt naar toevallige ontmoetingen en noteert korte verhalen over interacties met mensen in de stad. Deze vertaalt ze naar videobeelden, geluidsopnames en tekst, die ze met elkaar verbindt. Al deze uitingen komen samen in het overkoepelende project waaraan ze werkt voor haar doctoraat: ‘Bucharest. The City with One Inhabitant. The City-Me.’

Tussen woord en beeld

De presentatie voor haar 4M2 project vat Alina op als een samenvatting van haar project over Boekarest in zijn diverse vormen. Ze verhoogt de 4 platforms die haar presentatieruimte zijn en maakt er tafels van. Op de ene tafel maakt ze een soort collage van foto’s en dagboekfragmenten, gepresenteerd op een drukvel van haar recent verschenen boek 'Micronarratives and the City. An Annotated Map of Bucharest'. Deze treden in dialoog met 2 fotowerken, stills uit de video-films die bij het project horen en die ze in de collectie van Kunst in Huis brengt. De andere tafels bekleedt ze met de print van een maquette van Boekarest, waarop enkele van haar boeken gepresenteerd zijn bij wijze van sculpturen. Je kunt er letterlijk haar verhalen situeren, terwijl ze juist uitdrukking geven aan haar tussen-positie: tussen twee culturen, tussen woorden en beelden, tussen een feitelijke en een imaginaire stad.

Kunst in Huis Gent
Sint-Pietersplein 9, 9000 Gent 
Parkeren kan op de ondergrondse parkeergarage Sint-Pietersplein (P10).

 


Deel deze post
Labels
Archiveren
Jo Michiels
Vitrineproject -  De Hoorn