Kato Six

Kato Six

1986 ° - Brussel

Kato Six (geboren 1986 in Brugge, woont en werkt in Brussel) behaalde een Master in 3D-multimedia en een Master in grafisch ontwerp aan het Kask in Gent. Sinds haar afstuderen in 2010 werkt ze aan een archeologie van de herinnering, waarbij architectuur en design haar belangrijkste referentiekader zijn. In langdurige projecten ontwikkelt ze reeksen of ensembles, die bestaan uit geabstraheerde en geschematiseerde vormen. Kato voegt die samen tot een soort driedimensionale stillevens. 

Op het eerste gezicht lijken de werken een mathematische oorsprong te hebben, maar in feite zijn ze gebaseerd op herinneringsbeelden. Ze vormen een abstracte herinnering aan of een verre echo van de gebruiksvoorwerpen die er aan de basis van liggen. Kato stelt dat haar objecten functioneren als een soort diagrammen; als een instrument om te denken ‘via’ of ‘door middel van’. Ze gebruikt vooral artificiële materialen die natuurlijke materialen imiteren die bij bewerking een lang, intensief ambachtsproces vergen. Denk aan het vlechten van riet, het polijsten van marmer of het bewerken van hout. Materialen zoals formica, fineer, beton, linoleum en namaakmarmer verwijzen naar onze wegwerpcultuur en de massa-industrie, waarin de levenscyclus van voorwerpen steeds korter wordt. 

Haar vormen ontstaan door te werken met mallen of recenter ook laserprint. Kato is het niet te doen om de productie van unieke kunstwerken. De objecten die ze vervaardigt, functioneren eerder als een soort prototypes, als modellen zonder belofte van een verdere toekomst. Maar het opnieuw vervaardigen van een werk is in weerwil daarvan toch meestal weer handwerk. Dit spel met het unieke karakter van een kunstwerk krijgt een vervolg in de keuze om haar objecten rechtstreeks op de grond te plaatsen of ze tegen een muur, een venster of een verwarmingselement te laten leunen. De sokkel, die in de kunstgeschiedenis lange tijd het aura van de sculptuur definieerde, haalt ze weg. Een sculptuur is zo niet langer het auratische object van weleer, dat bewonderd wordt om zijn uniciteit. De sculptuur kan in een licht gewijzigde vorm opnieuw en opnieuw ontstaan. Variaties èn onvolkomenheden maken daar deel van uit.